Water
In de voedingswereld wordt je overspoeld met tips over goede voeding. Influencers buitelen over elkaar heen in hun haast om je duidelijk te maken dat Goji bessen goed zijn, Gember beter en Macu macu supergoed. Ongetwijfeld hebben de bovenstaande producten hun kwaliteiten op voedingsgebied, dat zal ik niet ontkennen. Maar we vergeten wat de basis is van alle leven.
Van jouw lichaam. Water!

Weet u dat de hoeveelheid water in ons lichaam schommelt tussen de 55 en de 60%. Bij mannen ligt dit getal wat hoger dan bij vrouwen en dat heeft weer te maken met lichaamsvet, en in mindere mate, met leeftijd. Als baby besta je voor 80 % uit water en naarmate je ouder wordt neemt het watergehalte af.

We wonen op een water planeet. Kijk naar de wereldbol. De aarde bestaat voor 70% uit water. Leven groeit op water. Jouw leven ook. Het grootste deel van dat water zit in de cellen van ons lichaam. Het heet dan anders. Lymfevocht en bloed(plasma) en alle andere vochten die ons lichaam bevat. De basis is water.
Het is zo gewoon dat je vergeet dat het zo is en dat is precies wat er gebeurt. Door werk, een druk leven, ‘kant-en-klaar’ eten en drinken in supermarkten en “het gemak dient de mens” instelling”, raken we het gevoel van leven vanuit de basis kwijt.

Een klein onderzoekje in mijn directe omgeving leert dat bijna niemand gewoon een glas water drinkt. Op mijn vraag: “drink je wel eens een glas water “ kreeg ik als antwoord onder meer: “Nee, ik drink koffie”, of “Alleen als het heel warm is”. Deze is ook leuk; Ik heb standaard biologische appelsap in de koelkast staan, dat drink ik de hele dag”. Daar wordt een lichaam niet vrolijk van. In appelsap zit veel suiker. Sommigen zijn beter op de hoogte en starten de dag met een glas water. Maar helaas, het gros beperkt zich tot koffie en thee en frisdrank. En erger, kinderen leren niet dat water de dorst het beste lest.

Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen water in je lichaam komt. Door je eten, het drinken van thee en in mindere mate koffie, krijg je water binnen. Het belang van water voor je lichaam is groot. Het is noodzakelijk bij de opbouw van lichaamscellen en belangrijk voor je metabolisme en je bloeddruk.
Een tekort aan water kan er uiteindelijk toe leiden dat het lichaam (ook niet gek) zelf actie gaat ondernemen. Het beschikbare water wordt verplaatst van de ene naar het andere gedeelte van het lichaam en cellen gaan krimpen. Hersencellen zijn hier erg gevoelig voor. Zo lang mogelijk alle ballen in de lucht te houden dat is wat het lichaam wil. Functioneren. Maar op het moment dat de werking zo verstoord wordt kan het lichaam niets anders meer doen dan de functies op een laag pitje zetten. En als laatste de uitschakeling van alle functies. Ja, dan ben je dood.

Zover komt het gelukkig niet. Men neemt wel vocht tot zich, maar structureel te weinig.
Als je bezig bent met afslanken, merk je dat je geen gewicht meer verliest. Een van de oorzaken kan zijn een tekort aan vocht. Bij de inname van voldoende vocht heeft het lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren. Bij afslanken komen afvalstoffen vrij en die moeten uit je lichaam.
Obstipatie is ook zo’n leuke. Dat komt voor en vooral bij een afvalperiode. Eet voldoende vezels. En drink, drink, en drink. Zodat er ook in het darm gebied iets te beleven valt voor het lichaam.

Neem dagelijks 2 tot 3 liter vocht. Nu niet meteen denken, “ja daaag”, want in de praktijk valt dit reuze mee. Start de dag met een glas water. In het begin is dit even wennen, maar op termijn wordt het makkelijker. Als je voldoende drinkt, vraagt je lichaam er zelf om. Je krijgt dorst.
Drink veel thee en minder koffie. Drink bij koffie ook een glas water.
Drink een glas water iedere keer als je je handen wast na toiletbezoek.
Zet lekkere verse thee, en dan hoeft er echt geen hele bos pepermunt in een glas te zitten. Zet bij het werken achter de pc een kan water of een flesje op je bureau. Doe daar een schijfje sinaasappel, citroen, of gember in of een andere vrucht naar smaak.
Gebruik, als je gewend bent aan een zoete smaak, een paar druppels vloeibare stevia in het glas.
Drink water naast alcohol. Dit zijn er nog maar een paar. Maar zet je creativiteit aan het werk. Drink voldoende water. Het is, uiteindelijk, van levensbelang!

Annelies

 

 

 

 

Joomla Template by Joomla51.com